No Crap Online Logo

De software die je nodig hebt om online te verkopen

“Marjan, ik wil mijn programma gaan verkopen, wat heb ik dan nodig? Moet ik iets van leadpages ofzo gebruiken? Wat raad je me aan?” – Marielle B.

In een typische week krijg ik zeker een handvol van dit soort vragen.

De meest algemene vraag is “Wat gebruik je voor x?”

Daarom wil ik je vandaag eens een kijkje in mijn eigen keuken geven en je mijn ‘verkoopstack’ laten zien.

LET OP: Ik zeg niet dat dit de enige tools zijn om het te doen, maar ik heb ze uitgekozen omdat ze voor mij aan al mijn kritische eisen voldoen. Dus, neem het voor wat het waard is en pas aan als je dit nodig vindt.  Voor sommige van de tools die ik noem ben ik affiliate omdat ik hun software gebruik en er blij mee ben. I beveel alleen tools aan die ik voor mezelf of voor klanten gebruik, omdat ze echt resultaten hebben behaald. Soms, als je dus de link gebruikt en besluit deze tool te nemen, ontvang ik een klein bedrag die jouw prijs niet beïnvloed.

Genoeg huishoudelijke mededelingen. Hier zijn de tools die ik o.a. gebruik voor mijn projecten:

1. Krijg mensen naar je site

Om iets te verkopen via je website, moet je mensen er naartoe krijgen. Een manier is betaald verkeer zoals Facebook advertenties of Google advertenties. Dat is moeilijk als je geen groot budget hebt. Sowieso is het belangrijk om eerst je organische verkeer op orde te krijgen, dus ik raad je aan om SEO toe te passen op je website en actief te zijn op social media.

Om goede SEO instellingen te krijgen op je WordPress website is de RankMath plugin uitermate geschikt (beter dan Yoast) en deze kan er zelfs voor zorgen dat nieuwe pagina’s meteen gezien worden door Google.

Daarnaast is het belangrijk om content te maken die goed gezien wordt door Google en die door je doelgroep leuk gevonden wordt. Mijn motto is: ‘meten is weten’ dus je hebt analytics nodig (= informatie over de bezoekers van je site).

De bekendste tool hiervoor is natuurlijk Google Analytics maar inmiddels is Google Analytics veel te complex geworden voor de meeste ondernemers, kampt het met privacy issues ( en wordt wellicht later dit jaar verboden in Europa), kan je site vertragen en nog meer van die lastige dingen.

Sinds kort gebruik ik Plausible, een lichtgewicht tool die rekening houdt met alle privacy wetten, gemaakt is in Europa en die echt overzichtelijk is. Deze tool is betaald maar niet duur. Mocht je interesse hebben hierin, laat het me weten, ik zit te denken aan een abonnement inclusief Nederlandstalige ondersteuning.

Ook heb je Google Search Console nodig want die kan je helpen met het indexeren van je website zodat deze bekend is bij Google en die kan je laten zien waar mensen die op jouw site komen naar gezocht hebben.

Actief zijn op Social media kan veel tijd kosten. Het kan helemaal geen kwaad om dingen vaker dan een keer te plaatsen door gebruik te maken van een planningstool. Een tool die ik gebruik hiervoor is SocialBee die automatisch voor mij kan posten op alle voor mij relevante kanalen. Ik kan ook een bibliotheek opbouwen van waaruit geput kan worden zodat er altijd gepost wordt.

Een ander planningstool die ik gebruik is MissingLettr. Deze tool kan Social Media campagnes maken van je blogartikelen, die dan automatisch worden gepost.
Kijk eens wat dit voor de afgelopen periode heeft gedaan:

Online verkopen: MissingLettr


Je kunt ook mensen bij elkaar krijgen door bijvoorbeeld webinars te doen of online workshops. Hier gebruik ik BigMarker voor.


2. Maak een plek waar die bezoekers naartoe kunnen


Stel dat je wat mensen regelt die dingen voor je delen, waar stuur je ze dan naartoe?

Meestal is dit je website. Een goed geschreven en ontworpen pagina kan je helpen bezoekers te converteren naar klanten maar het kan er ook voor zorgen dat je vertrouwen begint op te bouwen door jezelf als een expert te positioneren.

Zoals je weet gebruik ik WordPress en maak daar al mijn ‘landingspagina’s’ in. Dit zijn inschrijfpagina’s (voor weggevers, webinars etc) en mijn verkooppagina’s. Als je nu snel en site wilt die grotendeels klaar staat inclusief inschrijfpagina en verkooppagina kijk dan eens bij Kwalisites. Een Kwalisite heeft de beste keuze aan tools voor je website om snel te kunnen gaan en blijven verkopen.

3. Verzamel emailadressen

Op het moment dat iemand je pagina bezoekt, wat wil je dat ze dan doen? Wil je dat ze zich ergens voor inschrijven, iets downloaden (in ruil voor emailadres)? Wat je doel ook is, je hebt een opt-in (inschrijf)formulier nodig. Zo’n formulier vraag om informatie zoals naam en e-mailadres, en die sluist het dan door naar je emailmarketing service (zie hieronder).  Ik gebruik de Gravity Forms plugin (met toegevoegde functionaliteit). Deze krijg je ook bij een Kwalisite.

4. Draag kennis over, verkoop en blijf top-of-mind

Op het moment dat iemand zich bij je inschrijft, wat gebeurt er dan? Je wilt dan, als het goed is, opvolgend. Dat is waar een emailmarketingsysteem (is dat een woord voor galgje?) om de hoek komt kijken. 
Mijn favoriete tool (al jaren) is ActiveCampaign. In ActiveCampaign kun je mailinglijsten maken, automatiseringen opzetten, nieuwsbrieven sturen etc. etc. Door een tool als ActiveCampaign te gebruiken kun je er ook voor zorgen dat wat je mailt voldoet aan de AVG (nee, je mag niet meer je nieuwsbrieven versturen vanuit je mailprogramma). Je kunt je inschrijven voor ActiveCampaign bij henzelf, maar ook een reseller in Nederland nemen zodat je ondersteuning in het Nederlands. Mijn ActiveCampaign account loopt via mijn 

businesspartner Jan Everts, de transparantste (en goedkoopste) reseller van Nederland.

5. Maak van inschrijvers partners

Ok, je hebt mensen op je lijst; je bouwt vertrouwen op door kennis over te dragen, te delen en te inspireren….tijd om te verkopen? Niet zo snel. Als je teveel haast hebt mis je een kans om van je lezers doorverwijspartners te maken. Je kunt dit doen met loterijen, prijsvragen, deel-en-win acties. Ik gebruik soms Viral Loops

6. Verkoop je producten en diensten

Je hebt inmiddels mensen naar je site gekregen, ze laten inschrijven voor iets, vertrouwen opgebouwd en van blije lezers doorverwijspartners gemaakt. Nu is de tijd gekomen om je doelgroep nog meer waarde te geven door ze een premium ervaring te geven (ze klanten te maken).
Ik gebruik mijn WordPress site met de plugin WooCommerce om mijn diensten te verkopen. Ik maak mijn verkooppagina gewoon binnen de site. Hierbij heb ik nog een aantal ondersteunende plugins die ervoor zorgen dat de afreken-ervaring fijn is voor mijn klanten, dat ze een factuur krijgen vanuit mijn boekhouding etc. En ja, ik begin mezelf te herhalen, ook dit zit in een Kwalisite.

7. Lever je producten of diensten

Je hebt net je cursus, programma, product of dienst verkocht. Wat nu? Hoe krijgen mensen toegang tot hun aankoop? Hier komt een LMS (Learning Management System) van pas. Een LMS beschermt je content in een ledenomgeving, en geeft je klanten toegang tot hun aankoop. For cursussen en digitale producten raad ik wederom WoOCommerce aan, samen met LearnDash. En ja, ook weer in een Kwalisite.


8. Boek sessies/gesprekken

Je hebt nu een stapeltje klanten. Je zou 1-op-1 gesprekken kunnen bieden.
Mijn klanten kunnen zelf een afspraak in mijn kalender boeken via een linkje wat ik ze geef. Hiervoor gebruik ik BookLikeABoss Je kunt pagina’s in de tool maken of de kalender op je site zetten. Superhandig.
De gesprekken zelf voer ik meestal via Google Meet en soms via Whereby.

9. Vergroot je conversiepercentage

Dat was eigenlijk de basis….maar wat zou er gebeuren als je conversiepercentage groter is? Dat betekent meer inschrijvers en meer verkopen. Er zijn een heleboel verschillende manieren om je conversie te vergroten, maar het start met meten zodat je weet wat je kunt aanpassen. Ik gebruik hiervoor TruConversion dat me laat zien hoe bezoekers mijn pagina’s lezen zodat ik weet wat werkt en wat niet. Een andere tool die vergelijkbaar is, is Hotjar.

Bam! Dat is in grote lijnen mijn verkoopstack.

Ik hoop dat dit je helpt om alles goed door te denken en om de tools/bronnen te regelen die je nodig hebt om online te gaan verkopen.  
Heb je een vraag over een bepaalde tool of een proces? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Wat vind je van dit artikel?

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (Nog geen waarderingen)
loadingLaden...
Melding krijgen bij reacties?
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth van der Meer
Elisabeth van der Meer

Bedankt Marian, voor deze mooie, uitgebreide lijst met tools.

🔥 ChatGPT PowerHour: Jouw Exclusieve AI-ervaring! 🔥

Tijd is geld, en het ChatGPT PowerHour bespaart jou beiden! In slechts 1 uur via Google Meet krijg je persoonlijke begeleiding van een expert en de kracht van ChatGPT om content te genereren die specifiek is afgestemd op jouw bedrijf.

Dit is een geweldige kans om direct te leren hoe je ChatGPT effectief kunt integreren in jouw marketingstrategie en om jouw bedrijf te laten groeien. Reserveer jouw plek voor slechts €97 en maak gebruik van deze zeldzame en waardevolle ervaring. 🤖💥

CHATGPT SNELSTART: WERK SLIMMER, NIET HARDER

Dit zes pagina's tellende e-book is de sleutel tot het ontsluiten van de verborgen kracht van kunstmatige intelligentie en het maken van een winnend team voor jouw onderneming. En maak je geen zorgen, het is kort genoeg om te lezen terwijl je die langverwachte kop koffie neemt.
Meest Gelezen Artikelen
Nieuwste Artikelen
© Copyright 2014 -​ 2023
cover3d-1153934-17

ChatGPT Snelstart: werk slimmer, niet harder

Heb je ooit gewenst dat je tegelijkertijd kon werken, met je kat spelen en een romantische film kijken zonder dat je productiviteit eronder lijdt? 

Nou, je zit op de goede plek!